Перегляд і доопрацювання Проекту Закону «Про поштовий зв’язок» є нагальною необхідністю! – гравці ринку поштової доставки та логістики

15 листопада у приміщені Українського кризового медіа-центру за участі основних гравців ринку та посадовців УДППЗ «Укрпошта» відбувся круглий стіл «Як нова редакція законопроекту "Про поштовий зв'язок" вплине на ринки поштово-логістичних послуг та онлайн-торгівлі».

Ініціатором проведення круглого столу виступив Комітет із питань транспорту і логістики Спілки українських підприємців, головуючим якого наразі є заступник голови правління «Делівері» Івасів Андрій. За його словами, «ряд положень проекту закону містять передумови для вчинення корупційних дій з боку регулятора - НКРЗІ. У разі прийняття законопроекту у його поточному вигляді, ринок буде жорстко зарегульований, а Регулятор отримає безпрецедентні повноваження. На моє глибоке переконання повноваження Регулятора мають бути піддані серйозній ревізії і скороченню – у тому числі, і в рамках законодавства про дерегуляцію господарської діяльності».

У ході обговорення приватні компанії сфери доставки наголосили й на інших проблемних положеннях законопроекту. Серед яких – загроза здорожчання послуг доставки для клієнтів, яка стане наслідком впровадження внеску на регулювання галузі поштового зв’язку, що закладений в поточній редакції документу на рівні 0,2% від доходу кожного гравця.

На фоні впровадження практики прихованого ліцензування поточна редакція закону передбачає також отримання дозвільного документу на діяльність поштового оператора від регулятора – НКРЗІ. Загалом, у разі прийняття законопроекту в поточній редакції, гравці ринку працюватимуть в умовах жорсткого контролю та адміністративного тиску, у площині, яка досі  розвивалася в умовах вільної і чесної конкуренції!

Учасники ринку, включно із державним оператором УДППЗ «Укрпошта», підтримують нагальну необхідність перегляду та доопрацювання законопроекту в його поточному вигляді, та закликають органи влади та регулятора врахувати неодноразово надіслані зауваження та пропозиції до законопроекту!

Довідка:

Переглянути відео з круглого столу «Як нова редакція законопроекту «Про поштовий зв’язок» вплине на ринки поштово-логістичних послуг та онлайн-торгівлі» можна за посиланням

У заході взяли участь представники «Делівері», «Нова Пошта», «Міст Експрес», «Ін Тайм», E-commerce Expert, СУП та УДППЗ «Укрпошта».

До участі були запрошені представники Міністерства інфраструктури України та Національної комісії з регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), які проігнорували участь в круглому столі.

Законопроект «Про поштовий зв’язок» було опубліковано для громадського обговорення на сайті Міністерства інфраструктури 13 жовтня. У визначений законом строк усі приватні гравці ринку подали свої пропозиції до Міністерства інфраструктури України щодо опублікованої редакції закону, проте жодні коментарі законотворцями враховані не були.